12-04-07

Het avontuur met de perskaart: deel 1

 

Ik heb een perskaart. Eventjes toch nog, en alleen geldig voor het 25ste Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film. Maar niettemin is het een geweldig ding om avonturen mee te beleven. Gisteren bijvoorbeeld: de eerste indruk van Sneeuwwitje op het filmfestival.

Ik vertrok 's middags, kocht nog snel een broodje voor op de trein. Ik zou over Mechelen naar Brussel rijden, en dan normaal gezien Engeltje-die-een-jobgesprek-had ofwel in Mechelen ofwel in Brussel vinden. De trein bleef helaas een kwartier in Puurs plakken, waardoor ik het dus was die de afgesproken aansluiting naar Brussel miste en dus later dan Engeltje aankwam. Een klein beetje in een typische Sneeuwwitje-paniek, want ik was er onderweg achtergekomen dat ik mijn gsm thuis had laten liggen. Ik weet niet hoe het komt, maar de combinatie Engeltje, filmfestival en gsm blijken onmogelijk te zijn voor mij. Ik stond dus in Brussel Noord, en dat is een vrij enorm station, zónder gsm om Engeltje snel terug te vinden. Gelukkig was mijn beschermengel in de buurt en leidde die mij bijna direct naar haar toe. Oef!

Met z'n tweeën liepen we richting Tour en Taxis, en vonden we de hal waar het filmfestival doorging. Ik ben nu al een paar jaar vaste klant op het filmfestival van Gent, maar we hadden al snel door dat dit toch eentje van een heel ander kaliber is. Weinig volk ook, leek het, maar die indruk hebben we na een tijdje toch moeten inwisselen. Véél volk. Voornamelijk jongens, van het McGeek-type wiens leven zich voor de computer, in RPG's en in fantasyliteratuur afspeelt. Bizarre kledingstijlen, fascinerende mensen, ik kon gewoon blijven staren. Ik bedacht even dat het maar goed is dat Engeltje en ik allebei meestal zwart dragen, zodat we al niet superhard uit de toon vielen. Bovendien heb ik schoenen met doodskopjes op, dus kon ik nog een beetje doorgaan voor 'echt'.

Het werd pas helemaal echt toen we eindelijk in de filmzaal mochten. De film van 16u, denk je dan, maar dat wil hier dus zeggen dat je pas om 16u de zaal in mag. Een zaal waarin rijen cinemastoeltjes allemaal achter elkaar zijn gezet zonder dat ze omhoog gaan. Iedereen zit dus letterlijk achter elkaar, een marteling om een goed plekje te vinden als je wat kleiner bent en liefst de ondertiteling wil kunnen lezen zonder dat er hoofden van grotere medemensen voor het beeld zitten. Ik ben erin geslaagd een redelijk plekje te vinden, en ik heb de film (in het japans) begrepen door voortdurend te wisselen tussen Engelse, Franse en Nederlandse ondertitelingen, naar gelang welke ik het beste kon zien op dat moment. De film was goed, maar laat ik het eerst nog even over mijn medekijkers hebben. Het beeld van hoe ze eruitzien heb je al gehad, hun gedrag tijdens de film is nog veel geestiger. Ik geloof dat freaky het goeie woord hier zou zijn. Voordat de film begint, worden er een paar boodschappen geprojecteerd in verband met piraterij en zo, en die worden allemaal onthaald op een koor van synchroon gescandeerde kreten. Ik heb géén idee wat er precies geroepen wordt, maar ik heb nog een paar dagen om daar achter te komen. Tijdens de film zelf leven ze zo hard mee dat ze waarschijnlijk het gevoel hebben er middenin te zitten. Een applaus als de held van het verhaal een basketball-match wint. Wolvengehuil bij een beeld van de volle maan. Gejuich en applaus als de held een slimme move doet en zijn tegenstanders te slim af is. Oorverdovend gesmak langs alle kanten als er een 'romantische' scene te zien is waar de held en zijn vriendinnetje eventueel misschien wel eens zouden kunnen gaan kussen. On-gelooflijk, maar om één of andere reden vind ik het wel geweldig om daar tussen te kunnen zitten. Het geeft mij het rare, veilige eenheidsgevoel dat ik ook wel eens heb als ik één van de duizenden op een festival of manifestatie ben, ook al is veiligheid daar een relatief begrip omdat ik gegarandeerd half verpletterd wordt. Maar nu zat ik dus écht veilig op mijn stoeltje. En ik keek naar Death Note.

Het was een goeie film, de verfilming van een superpopulaire Japanse comic. Het is een tweedelig werk, en het vervolg is dus vandaag maar ik ben zo stom geweest om geen ticketje te reserveren. Nu loop ik dus al sinds gisteravond lastig, want ik wil zo graag weten hoe het verder gaat. Intrigerende film, echt waar. Ik moet en zal dus Death Note: The Last Name nog in handen krijgen, maar dat zal een missie voor na de vakantie zijn. Na de film kwamen we buiten, en merkten we de standjes en kraampjes op die we eerst nog niet hadden gezien. Een Fantasy Fair heeft er niet aan: je kan juwelen en sierwapens kopen, jezelf laten grimeren of tot monster laten veranderen, foto's laten maken... en heel veel van die dingen zijn nog gratis ook. Ik ben er helemaal weg van, ik sta al te springen om mijn perskaartje vandaag opnieuw te mogen gebruiken. Binnenkort dus meer avonturen met de perskaart!

11:57 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.