20-06-07

Zoo-mer in Antwerpen

 

Wat gebeurt er als de journalistjes in wording drie weken vroeger dan normaal gedaan hebben met hun examens? Die vervelen zich een beetje. Gelukkig weten er een paar altijd wat gedaan: Joxie en ik bijvoorbeeld, gingen naar de zoo. Het bleek écht zoo-mer in Antwerpen te zijn, ik heb de zoodieren nog nooit zo actief weten zijn.

Vandaag ga ik in dit avontuur eventjes Carl von Linné achterna, want ik ga alle dieren even opdelen in categorieën. Niet de bekende, natuurlijk, dat zou een beetje nutteloos zijn. Nee, de dieren die wij gezien hebben vandaag, vallen naar gedrag in vier nieuwe verzamelingen op te delen, namelijk de volgende: rugligdieren, dieren met jonkies, uitbreekdieren en superactieve dieren.

In de categorie rugligdieren had je degene die op hun gemak van de zon aan het genieten waren. De dames leeuwinnen, de jaguar en de brilbeer, de panters en een paar apen. Eén van de zeeleeuwen lag half op zijn zij, half op zijn rug maar aangezien hij ook van de zon genoot hoort hij ook in deze categorie thuis. Een andere zeeleeuw heeft de hele dag rondgezwommen in rugslag, waarschijnlijk wilde hij zijn buikje doen bruinen. Maar de allerschattigste binnen de rugligdierencategorie was toch de zeeotter, die met zijn pootjes om een rubberen slang geslagen en met een basketbal op zijn buikje rustig lag te dobberen. Eén van de minischildpadjes was echter ook op zijn rug gedraaid, en zijn broertje wilde ondanks ons gesupporter niet helpen om hem weer recht te krijgen. Hopelijk kwam zijn verzorger nog op tijd om het beestje van een vervelende dood te redden...

Er waren ook opvallend veel dieren met jonkies. De pinguïns hadden een ei, de uitbroedende helft van het koppeltje zat rustig op zijn achterste om zijn nakomeling te beschermen. De nijlpaarden hadden pas een kleintje gekregen, dat hadden we in het nieuws gehoord. We zijn dus op kraambezoek geweest, en hebben zo goed en zo kwaad mama Hermien het ons toeliet een glimpsje van kleine Imani kunnen opvangen. Ook de Tapirs hadden een minitapirtje, en er liep een miniolifantje tussen de grote kolossen. Bij de damhertjes stond er een kleintje nieuwsgierig te kijken, en ook bij een buffelachtige dierensoort zou een kleintje moeten zijn, al hebben we dat niet kunnen zien. Maar misschien groeien die kleintjes wel pijlsnel, natuurlijk.

Nog een categorie dieren waren diegenen die geen zin meer hadden in hun relaxte leventje in de zoo, en naar een uitweg zochten. De neusberen waren gaten aan het graven, de konijnen probeerden onder hun spijlen door te komen en ook bij de nachtdieren konden een paar ratten het graven niet laten. Zelfs onder de stokstaartjes was er eentje druk bezig met een uitbraakpoging. Allemaal te veel naar Het Leven Zoals Het Is: Planckendael en de uitbraak van het aapje gekeken, misschien?

Ten slotte waren er ongelooflijk veel dieren superactief. Pinguïns die effectief in het water sprongen en rondzwommen, om er vervolgens met een sierlijke sprong weer op het land terecht te komen. De heen-en-weer-ijsberende siberische tijger die al jarenlang van een modellencarrière droomt. Vleermuizen die je anders enkel in kleine pakketjes aan boomtakken in het nocturama ziet hangen, maar die nu wild heen en weer vlogen. Slingerende aapjes en bavianen die net eten gekregen hadden. Bevers die met z'n allen tegelijk zaten te krabben of hun leven er vanaf hing. Uilen en roofvogels die hun vleugels spreidden en met volle kracht door hun kooien vlogen, en papegaaien en co die zich tot buiten de zoo wilden laten horen.

Joxie en ik vierden deze prachtige zoo-merdag nog extra met een ijsje, en met een flesje water dat om één of andere bizarre reden toch ontplofte terwijl het al een half uur stil op tafel stond zodat ik mij kletsnat moest laten opdrogen in het zonnetje. Hetzelfde zonnetje, trouwens, dat ervoor gezorgd heeft dat ik voor het moment een Sneeuwroodje ben. Iemand vrijwilliger om aftersun te komen smeren?

20:35 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.