01-11-07

Een Sneeuwwitje van zes

 

Toen ik klein was, had ik een hekel aan interactiviteit. Dat kon dan gaan van interactieve kindershows over interactieve kinderanimatie tot interactieve toneelstukken. Vooral dat laatste, zelfs. Dat 'klein' zijn heeft lang geduurd, het is pas sinds ik een jaar of zeventien werd en mijzelf op mijn gemak begon te voelen in de weirde wereld van animatoren en ander vreemd gespuis dat ik er minder erg in heb als er iemand van op een podium roept om even mee te komen onnozel doen. Ik ben er namelijk in getraind om onnozel te doen, intussen. Maar was ik dus als zesjarige, of zelfs als veertienjarige naar het toneel geweest waar Elsje en ik vorige zondag heen zijn geweest, dan had ik het vermoedelijk wél even prachtig gevonden als ik het nu vond, maar zou mijn prachtigvoelorgaan serieus belemmerd zijn geweest door de schrik om in het interactieve deel te moeten nemen.

Even uitleggen waar ik het hier eigenlijk over heb. Elsje is een juf-in-spe, en krijgt dus nu en dan zo van die toffe opdrachten als "ga eens naar een toneel voor kinderen kijken en schrijf er een verhandeling van drie bladzijden over zonder een korte inhoud te geven". Het toneel dat ze had uitgekozen speelde in de Stadsschouwburg in onze buurstad, maar helaas was het in geen tijd uitverkocht. Achteraf bekeken kan ik wel zien waarom, al vroegen we ons allebei af hoe het eigenlijk mogelijk was geweest in de schouwburg te spelen. Elsje ging dus op zoek naar een ander, redelijk te bereiken plekje om het toneelstuk te gaan bekijken. En dat redelijk te bereiken plekje was Leuven. En zo kwam het dus dat wij na een bijna verloren gelopen wandeltochtje en een treinreis van twee uur in een parkje aankwamen waar een soort bunkertje gebouwd was en waar het zeer interactieve (dat voelde ik al van heel ver aan komen drijven) toneel "Mijnheer Porselein" zich zou afspelen. De man aan de kassa die ons tot het begon op afstand moest houden sloot ons alvast meteen in zijn hart, want van zover komen speciaal voor hun toneel... wij moesten wel heel bijzonder zijn. Dat zijn we ook, laat daarover geen twijfel bestaan. Toch probeerde hij ons nog gerust te stellen, dat we er zeker geen spijt over zouden hebben. En hij had nog gelijk ook.

De korte inhoud van het toneel ga ik hier helemaal niet neerpoten, want dat zou helemaal niet tof meer zijn. Het is beter ook een redelijk te bereiken plekje te zoeken waar je het toneelstuk zelf kan gaan bekijken. En dat moet je dus absoluut zeker doen. Het is namelijk geweldig. Ze zijn er daar, in hun vreemde bunkertje, in geslaagd mij helemaal mee te slepen in het verhaal, zodanig zelfs dat ik bij het buitenkomen bijna vergeten was dat ik geen zes maar tweeëntwintig ben intussen en ook een ietsie groter dan het gemiddelde kind waardoor ik mijn hoofd zowaar stootte. Dus, of je nu binnen de leeftijdscategorie valt of helemaal niet meer, wees daar even vrolijk blind voor en ga gewoon op zoek naar Mijnheer Porselein. Hij heeft mijn hart gestolen en in één van de zakjes op zijn gekke hemd gestopt. En er is nog veel plaats voor andere harten...

 

20:09 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.